Eerstelijns MDO succesvol!

13 april 2022

Soms wil je met meer mensen en met verschillende expertise overleggen over een casus. Dat kan in het eerstelijns MDO. Sinds oktober kunnen verloskundigen, kraamverzorgenden en jeugdverpleegkundigen cliënten met kwetsbaarheden bespreken in een MDO. Met collega’s en experts wordt een plan gemaakt. Zo kunnen meer zwangeren in de eerste lijn hulp en ondersteuning krijgen.

Hoe werkt het?

Voor iedere zwangere met (niet medische) kwetsbaarheden wordt door de verloskundigen een ondersteuningsplan ingevuld. In een standaard aanmeldformulier voor het MDO kan eenvoudig informatie uit het ondersteuningsplan worden gekopieerd. De inbrenger geeft aan welke experts specifiek moeten worden uitgenodigd.

Tijdens het MDO worden signalen naast elkaar gelegd en krijgt de inbrenger suggesties over welke ondersteuning kan worden ingezet. Soms worden zorgen juist ook ontkracht zoals een casus waarbij de verloskundige zich zorgen maakte maar de jeugdverpleegkundige die de moeder kent van een ouder kindje juist helemaal geen zorgen had. Dit liet mooi zien dat het delen van informatie beide kanten op kan gaan.

Op deze pagina is meer informatie te vinden over de MDO’s. Je kan hier ook het ondersteuningsplan en aanmeldformulier downloaden om een casus in te brengen in het MDO. De data van de MDO’s staan ook op de site.

Meer weten?

Neem contact op met Anne Annegarn.
a.annegarn@elaa.nl
06 – 219 06 633

Meer nieuws

Gratis Babystartpakket

Gratis Babystartpakket

1 op de 13 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Jaarlijks worden 13.000 baby's onder de armoedegrens geboren. Dat zijn 35 baby's per dag! Hulpverleners kunnen - na registratie - een GRATIS...

Lees meer
Vragenlijst professionals in Almere

Vragenlijst professionals in Almere

(Preventie van) kwetsbare zwangerschappen in Almere – jouw mening is belangrijk! In Almere werken zorgprofessionals en inwoners samen om de eerste 1000 dagen van het leven zo goed mogelijk te maken....

Lees meer