Speerpunt ONE Almere: vroeger opsporen van Postpartum Depressie

13 oktober 2022

Eén van onze speerpunten is het vroeger opsporen van signalen van postpartum depressie. Eén op de tien moeders krijgt te maken met depressie rondom de geboorte van haar kind. En, wat veel mensen niet weten, ook vaders kunnen een postpartum depressie krijgen. Ze ervaren somberheid en stress tijdens de eerste maanden na de geboorte van hun kind. Helaas is er veel schaamte bij ouders die deze gevoelens ervaren. Het sprookje van ‘de roze wolk’ is hardnekkig!

In Almere hebben we dit punt vanuit twee kanten benaderd:

  1. Er is een infographic gemaakt voor het publiek. Die is in de vorm van flyers en posters te vinden in alle praktijken van huisartsen en verloskundigen en op de consultatiebureaus en kinderdagverblijven. Ook kramverzorgenden hebben flyers bij zich om uit te delen. Zo hopen we het taboe te verkleinen en aan ouders duidelijk te maken dat het goed is om hulp te zoeken.
  2. Alle relevante professionals (verloskundigen, kraamverzorgenden, jgz verpleegkundigen en jeugdartsen) volgen een e-learning om signalen van postpartum depressie te herkennen en het gesprek hierover aan te gaan.

Het doel van beide acties is uiteraard om ouders vroeger hulp te bieden zodat de start met hun gezin kansrijker wordt.

Contact
Wil je hier meer over weten bel (06-219 06 633) of mail met Anne Annegarn.

Meer nieuws

Gratis Babystartpakket

Gratis Babystartpakket

1 op de 13 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Jaarlijks worden 13.000 baby's onder de armoedegrens geboren. Dat zijn 35 baby's per dag! Hulpverleners kunnen - na registratie - een GRATIS...

Lees meer
Vragenlijst professionals in Almere

Vragenlijst professionals in Almere

(Preventie van) kwetsbare zwangerschappen in Almere – jouw mening is belangrijk! In Almere werken zorgprofessionals en inwoners samen om de eerste 1000 dagen van het leven zo goed mogelijk te maken....

Lees meer