Fototentoonstelling Veerkrachtig Ouderschap

13 april 2022

Maandag 24 januari opende wethouder jeugd Roelie Bosch samen met Jan Herweijer, directeur van JGZ Almere, op het gemeentehuis van Almere de 1000-dagen rondreizende fototentoonstelling ‘Veerkrachtig Ouderschap’. Voor deze tentoonstelling zijn tien Flevolandse opvoeders geportretteerd door Flevi’s Kenniswerkplaats Jeugd. De ouders delen hun persoonlijke verhalen over veerkrachtig opvoeden om andere opvoeders te inspireren en te bemoedigen.

De fototentoonstelling is 166 dagen (t/m 9 juli 2022) te bezichtigen in Almere en reist daarna door naar de volgende Flevolandse gemeente. De foto’s en verhalen zijn te bekijken en te lezen via een QR-code op de foto’s of online op de expositiepagina van Flevi’s Kenniswerkplaats.

Veerkracht onder druk

Roelie Bosch sprak woorden van waardering uit aan de aanwezige opvoeders die hun verhaal delen. Zo benoemde zij dat het opvoeden van kinderen een groot beroep kan doen op je veerkracht. Dat kan ook bij ieder kind in je gezin weer anders zijn. Veerkracht kan tijdelijk onder druk komen te staan, soms hebben ouders daar hulp bij nodig. Het is dan heel mooi als zij met hulp van anderen de eigen veerkracht weer terug kunnen vinden, vertelt Bosch. Dat bij Flevi’s Kenniswerkplaats Jeugd voorbeelden van verschillende opvoeders worden verzameld en uitgewisseld, is daarom volgens de wethouder waardevol, helpend en leerzaam.

1000 dagen

Dat de expositie precies 1000 dagen door Flevoland reist verwijst naar de eerste 1000 dagen in het leven van een kind. Jan Herweijer staat bij de opening stil bij die eerste 1000 dagen. In de periode van bevruchte eicel tot de tweede verjaardag, wordt de basis gelegd voor het verdere leven. Voor de invulling van die 1000 dagen is een kind totaal afhankelijk van zijn opvoeders en omgeving, waar je wieg staat, maakt dus uit. Daarom benadrukt Herweijer dat aandacht voor die eerste 1000 dagen en specifiek voor de veerkracht van ouders, zeer waardevolle thema’s van Flevi’s Kenniswerkplaats Jeugd zijn.

Samenwerking

Flevi’s Kenniswerkplaats Jeugd richt zich op vraagstukken over opvoeden en opgroeien en is een samenwerking van GGD Flevoland, JGZ Almere, Triade Vitree, Hogeschool Windesheim en de zes Flevolandse gemeenten en wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw.

Meer weten?

www.fleviskenniswerkplaatsjeugd.nl

 

Meer nieuws

Terugblik trainingen Vaderschap

Terugblik trainingen Vaderschap

ONE 4 Almere heeft onlangs drie trainingen over vaderschap georganiseerd. David Borman, een ervaren communicatietrainer, verloskundig opleider, auteur, vader en verloskundige (niet-praktiserend),...

Lees meer
Resultaten vragenlijst vaderschap Almere

Resultaten vragenlijst vaderschap Almere

Eén van de speerpunten binnen ONE 4 Almere is vaderschap. In Almere is onderzoek gedaan met vaders, waarbij gebruik is gemaakt van een vragenlijst en groepsgesprekken. Hiermee is onderzocht of er...

Lees meer