Op deze pagina staat informatie die interessant is voor (zorg)professionals en voor (aanstaande) moeders en hun partners.
Hechting | Een Kind! over hechting in het eerste levensjaar
Een film voor ouders en hun jonge kind.
Huisbezoek als je zwanger bent
Deze informatiefolder voor ouders over het prenataal huisbezoek door JGZ Almere is beschikbaar in 10 talen.
Rondkomen in Almere
Infographic 'Stress rondom de zwangerschap'
Jeugdhulp 0-18 jaar
De medewerker Jeugdhulp zorgt dat de juiste hulp wordt ingezet als er ernstige of meerdere opgroei- en opvoedproblemen zijn. Het kan dan gaan om kinderen van 0 tot 18 jaar, in sommige gevallen tot 23 jaar. Medewerkers Jeugdhulp kijken eerst samen met jou als ouder of er nog hulp mogelijk is vanuit jou, je familie en/ vrienden of organisaties, zoals de JGZ zelf. Hierover houden ze een gesprek met jou, het liefst in je eigen omgeving. De hulp kan vaak snel en kosteloos worden ingezet.
Als het toch nodig is om meer of zwaardere hulp in te zetten, dan kan een medewerker Jeugdhulp hiervoor een aanmelding doen. Dit doen ze door een beschikking of verwijzing af te geven. Daarnaast onderzoeken medewerkers Jeugdhulp zorgmeldingen, die zij van Veilig Thuis Flevoland krijgen. Dit zijn de meldingen die Veilig Thuis beoordeelt op veiligheid. Zij gaan hierover in gesprek met jou.
Keuzekaart Nare bevallingservaring
Mogelijkheden voor zelfhulp, begeleiding en behandeling
Vond je je bevalling naar of traumatisch? Moet je steeds denken aan de bevalling en lijkt het alsof je de bevalling weer opnieuw meemaakt? Of heb je nachtmerries? Kan je niet over je bevalling praten, of vermijd je dingen die aan de bevalling herinneren? Dan kan deze Keuzekaart jou en je zorgverlener helpen te bespreken wat je hiermee kunt doen. 10 tot 20% van de moeders vond de bevalling een traumatische ervaring. 1 tot 3% van alle bevallen vrouwen krijgt een PTSS (posttraumatische stress stoornis). Ook partners kunnen hier last van hebben.
Ga naar: Bevalbeter.nl/keuzekaart
Kortdurende video-hometraining
Als ouders wil je graag een goede band met je kind. Dat is belangrijk voor een goede ontwikkeling. Toch heb je misschien het gevoel dat het contact met je kind beter kan.
Max Ernst GGZ in Almere
Max Ernst GGZ in Almere is er voor mensen van alle leeftijden. Wil je graag samen met Max Ernst GGZ je probleem aanpakken? Je bent van harte welkom op de vestiging in Almere. Bij Max Ernst GGZ in Almere kun je snel terecht voor een resultaatgerichte behandeling van o.a. angst, depressie, persoonlijkheidsproblemen, add, adhd en autisme (jeugd).
Het team volwassenen bestaat uit een klinisch psycholoog, een psychotherapeut, twee psychiaters, zes psychologen, een GZ-psycholoog en een psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog. Voor Kind en Jeugd beschikken ze over een psychiater, een GZ-psycholoog en twee psychologen.
Sociaal raadslieden van De Schoor
De sociaal raadslieden van De Schoor geven gratis informatie en advies op sociaal-juridisch gebied. Zij beschikken over een brede kennis van allerlei regelingen en voorzieningen. Vaak zal de informatie of het advies voldoende zijn om weer verder te kunnen. Soms is er iets meer nodig, zoals een brief of een bezwaarschrift. Dat kunnen de sociaal raadslieden alleen doen voor inwoners van Almere met de laagste inkomens.
Straks zwanger worden
Op de website van Straks zwanger worden krijgen vrouwen tips over hoe zij zo gezond mogelijk zwanger kunnen worden. Belangrijk voor de gezondheid van hun toekomstige kind en voor zichzelf. Daarnaast kan de ZwangerWijzer hen helpen bij de voorbereiding van de zwangerschap.
Stevig Ouderschap
Wanneer je zwanger bent of pas een kind hebt gekregen, komt er veel op je af. Dat je daarbij vragen hebt is heel normaal. Meestal kun je deze vragen stellen aan mensen om je heen, aan de verloskundige of op het consultatiebureau. Maar soms heb je meer nodig. Dat kan te maken hebben met je eigen omstandigheden of met je eigen jeugd.
Bij Stevig Ouderschap (Prenataal) is er tijd om gesprekken te hebben over de verwachtingen en uitdagingen van het (aanstaande) ouderschap en over opvoeding. Vooral als je opziet tegen het (aanstaande) ouderschap, of als je je zorgen maakt over je relatie, jouw rol als moeder (en/of vader) of de toekomst van je kind. De speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige luistert naar je en denkt met je mee. Ze geeft eventueel advies en kijkt samen met jou naar oplossingen voor mogelijke problemen.
Training ‘Omgaan met geld’
Veiligheid en vertrouwen
Filmpje (Engelstalig) over de cirkel van veiligheid en vertrouwen. Dit is de meest basale uitleg van wat een kind nodig heeft om een veilige gehechtheid te ontwikkelen.
Filmpje (Nederlandstalig) over gehechtheidsrelaties en vertrouwen door Anouk Spruit.
VoorZorg | Voor je 25e zwanger? Profiteer van VoorZorg
Ben je voor het eerst zwanger en heb je het gevoel dat er veel op je afkomt? Een kindje verwachten kan spannend zijn, zeker als er veel aan de hand is in jouw leven. Als je bijvoorbeeld niet veel steun hebt van mensen om je heen. Of wanneer je je veel zorgen maakt, bijvoorbeeld over geldzaken, of je relatie. VoorZorg geeft je ondersteuning tijdens de zwangerschap en helpt je op weg in de opvoeding van je kindje. Zo kunnen jullie samen een goede en veilige start maken!
VoorZorg begint zo vroeg mogelijk in de zwangerschap en loopt door totdat je kind twee jaar oud is.
Een verpleegkundige van JGZ Almere ondersteunt je thuis tijdens en na je zwangerschap. VoorZorg is aanvullend op de zorg die de verloskundige, de kraamzorginstelling en het consultatiebureau standaard bieden.