Terugblik netwerkbijeenkomst ‘Samen voor de beste START in Almere!’

7 november 2022

Dinsdag 1 november kwamen zo’n 100 (zorg)professionals naar de Burgerzaal in het Stadhuis van Almere voor de Kansrijke Start netwerkbijeenkomst ‘Samen voor de beste START in Almere!’. Wij kijken terug op een succesvolle avond. We hopen dat de deelnemers veel kennis en inspiratie hebben opgedaan, nieuwe partners hebben ontmoet en aan de slag kunnen met de opgedane kennis. Voor een impressie van de avond bekijk de video. 

Waarom het programma Kansrijke Start?

Kansrijke Start is een landelijk actieprogramma waarin gemeenten en het Rijk samen met medewerkers van wijkteams, welzijnswerk, volwassen-ggz, geboorte- en jeugdgezondheidszorg, werken aan een kansrijke start voor zoveel mogelijk kinderen. In Almere doen wij dat samen als ONE. De gezondheidsverschillen in Almere zijn groot, dus starten veel kinderen met een achterstand.

 

Hoe werken wij aan een goede start voor iedereen?

ONE zoekt uit hoe de gemeente, partijen uit de geboortezorg, de jeugdgezondheidszorg en het sociaal domein beter kunnen samenwerken. Dat doen wij met zorgprofessionals en ervaringsdeskundige Almeerders. Wij werken hieraan via het actieprogramma Kansrijke Start, het programma Nu Niet Zwanger en ons praktijkgerichte onderzoeksproject. Zo krijgen jonge of kwetsbare aanstaande ouders op tijd cruciale informatie en passende hulp.

 

Intentieverklaring

Aan het begin van de avond tekenden bestuurders van organisaties uit de zorg en geboortezorg en wethouder Roelie Bosch (Jeugd) de intentieverklaring Kansrijke Start Almere 2022-2024. Met deze ondertekening versterken de bestuurders de werkwijze Kansrijke Start, waarmee de organisaties rondom geboortezorg en het sociaal domein gezamenlijk de kansen van baby’s en peuters uit kwetsbare gezinnen vergroten. Zo werken zij samen aan een kansrijke generatie in Almere.

 

Danielle BoumanAngst, somberheid en depressie

Ervaringsdeskundige Daniëlle Bouman vertelde haar eigen verhaal over angst, somberheid en depressie na haar bevalling.

 

“Het persoonlijke verhaal van Danielle maakte pijnlijk duidelijk dat samenwerking, communicatie en vooral anticipatie van professionals heel belangrijk is.”

 

Casuïsiekcarrousel

Een aantal zorgprofessionals liet praktijkvoorbeelden zien over de drie pijlers; voor, tijdens en na de zwangerschap. Download hier de zes casussen: Nu Niet Zwanger, Verloskundigen MDO, Wijkteam, JGZ Prenataal Huisbezoek, Signalering Kraamzorg en GGZ.

“Meer bewustwording, duidelijker gekregen welke hulp inzetbaar is voor jonge ouders, zowel voor, tijdens en na de zwangerschap.”

flitspresentaties

 

Zelf aan de slag!

Na de casuïsiekcarrousel was er ruimte om vragen te stellen aan de sprekers maar ook aan elkaar. Bij wie moet ik zijn voor…? Welke ondersteuning is er voor…? Waar vind ik informatie over…? In onze toolbox vind je deze informatie terug onder het kopje ‘Veelgestelde vragen’. Tot slot hebben alle tafels hun netwerk in kaart gebracht en samen een casus gedaan.

“Hoe goed het is om te netwerken. Door gezichten te zien, contact te maken is het veel makkelijker om elkaar aan te spreken.”

netwerkkaarten

Hou de contacten warm en download hier de ingevulde netwerkkaarten:

Tafel 1 o.l.v. Annemijn Visscher
Tafel 2 o.l.v. Monique Nachbar
Tafel 3 o.l.v. Jennie Huizing
Tafel 4 o.l.v. Anita van de Laar
Tafel 5 o.l.v. Mischa van der Graaff
Tafel 6 o.l.v. Annet Tuinstra
Tafel 7 o.l.v. Bertyne Loet-Loetoer
Tafel 8 o.l.v. Annia Kudlinska
Tafel 9 o.l.v. Sabina van Sijl
Tafel 10 o.l.v. Debby van Asselt

 

Meer nieuws

Vaderschap verdient ook ondersteuning

Vaderschap verdient ook ondersteuning

De betrokkenheid van een vader bij de zwangerschap en opvoeding heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van een kind, zo hebben verschillende onderzoeken aangetoond. Toch gaat over het...

Lees meer